Suzuki motorcykel

Suzukis historia

Michio Suzuki är grundaren av Suzuki, företaget grundades år 1920 i Japan. Suzuki som företag kommer från Japan Idag tillverkar Suzuki kvalitetsmaskiner, allt från bilar, ATV, motorcyklar till båtmotorer och mer därtill. Med andra ord är Suzuki etablerade inom världsmarknaden och omsätter idag, enligt Forbes, 27.6 miljarder dollar. Ett tydligt tecken på att Suzuki är ett framgångsrikt företag som förser stora delar av världen med maskiner av hög kvalitet.

Historian började på ett minst sagt annorlunda sätt

Suzukis historia satte igång på ett minst sagt underligt sätt. Det som var startskottet för en lång och framgångsrik historia började med en vävstol. Ni läste rätt, en vävstol. Det var så Suzukis historia började. I Många år har Suzuki följt sin egen väg, man har tillverkat och tillverkar motorer för olika typer av fordon. Man tillverkar även fordon utan hjul både för sjö och land.

Men historian börjar faktiskt med en vävstol för över 100 år sedan. Året var 1909 och Michio Suzuki startade ett textilföretag vid namn Suzuki Loom Works i den japanska staden Hamamatsu. Det var detta företaget som lade grunden för varumärkets globala framgång. Sedan dess har företaget vuxit genom att utveckla nya produkter. Man har ständigt strävat efter att använda sig av kvalificerad teknik vilket har varit en stor framtidspotential.

Under 50-talet valde företaget att satsa på motorfordon, vilket ledde till ett nytt framgångskapitel. Företaget bytte även namn till Suzuki Motor Corporation. Fokuset låg på att skapa prisvärda bilar som verkligen håller i det långa loppet. Att inte kompromissa med den större helheten är något som företaget strävar efter. Det var även i slutet av 50-talet som man lanserade sin kända logotyp som är ett ”S”.

Under 60-talet var man världsledande inom motorsport, framförallt motorcyklar. 1962 kunde man stoltsera sig som världsmästare efter att ha vunnit ”Isle of Man TT”, världsmästerskap inom 50cc motorcyklar. Efter detta vann man ytterligare fem titlar på sex år. Ett tydligt kvitto på att man som företag är världsledande inom utveckling av motorer och fordon. Sedan dess har man tillverkat motorcyklar av hög kvalitet både för privatpersoner och tävlingar.

En global historia som fortfarande lever

Idag finns Suzuki över hela världen, även i Sverige. Från lilla Ulricehamn till stora Berlin, något som sätter ord på varumärkets storhet. Idag finns det över 50 återförsäljare för Suzuki i Sverige – med andra ord, ett populärt varumärke. Sedan 2009 samarbetar man även med tyska Volkswagen som äger 19,9% av företaget. Idag är man även den fjärde största biltillverkare i Japan, och den 19:e största biltillverkare i världen. Viktigt att komma ihåg är även att man tillverkar mer än bara bilar. Företaget har över 45,000 anställda och har 35 produktionsfaciliteter runtom i världen. Man har även 133 distributörer i 192 länder. Slutsatsen som går att dra utifrån dessa siffror är att varumärket är etablerat på världsmarknaden. Varumärket är idag mycket populärt och det som kännetecknar deras bilar är deras kompakthet. Små bilar med relativt små motorer, något som är perfekt för den som pendlar och vill tänka på miljön.