prototyp

3 saker du inte visste om prototyper

Att handskas med prototyper och att tillverka en sådan är något de flesta aldrig gör i sitt liv. Tror de åtminstone för alla har gjort någon typ av produkt i sitt liv. Det betyder inte att det är en bra produkt eller att den har några direkta användningsområden. Men vi har alla satt ihop något unikt någon gång under våra liv. Framförallt när vi var barn så testade man en massa olika sätt att göra saker och ting på. För en del så fortsätter detta in i vuxen ålder. De är de som vi kallar för uppfinnare.

De tar en idé de har om att göra något bättre och arbetar med att göra det. Slutresultatet kallas sedan för en prototyp och kan vara mer eller mindre användbar. Precis som när vi alla var små.

Så att ta fram en prototyp kan vara väldigt enkelt men kan också vara väldigt svårt. Det finns helt enkelt inget generellt sätt att se på prototyper. Då det finns alldeles för stora skillnader mellan olika prototyper. För en avancerad datoriserad produkt är inte samma sak som en ny variant av en hammare. Däremot så är båda prototyper och det är något som många inte känner till. De flesta tänker sig att en prototyp är något väldigt avancerat. Men så är inte fallet.

3 Saker du inte visste om prototyper

Nu när du känner till att en prototyp egentligen kan vara vad som helst som är nytt så finns det flera saker som du kanske inte kände till om prototyper.

  1. En prototyp menas bara att det är en försöksprodukt
  2. En prototyp behöver inte fungera utan kan bara vara en representation av produkten man tänkt sig
  3. Bara för att man har en prototyp betyder inte det att den någonsin kommer att tillverkas

Det finns flera saker som de flesta av oss inte känner till om prototyper. För som sagt så kommer de flesta av oss aldrig i kontakt med den världen där prototyper oftast utvecklas. Med det sagt så betyder det inte att man inte kan göra en prototyp själv. Vi har som sagt alla någon gång under våra liv försökt skapa ett bättre sätt att göra något. Alla har vi försökt kombinera olika produkter men som sagt kanske inte alltid användbara saker som slutresultat.

Att själv skapa en prototyp kräver oftast mycket arbete om man inte har en väldigt klar idé av det man vill skapa. Ofta så krävs det flera prototyper innan man gör något väldigt användbart.

Hur kan man själv göra en prototyp?

Alla kan skapa en egen produkt och första steget är att skapa en prototyp. Det är på många sätt ett arbete som fortlöper och inte den slutgiltiga produkten. Man kan också säga att det är den slutgiltiga produkten som man vill visa upp för investerare eller liknande. Ofta krävs det nämligen en prototyp för att få människor intresserade att investera i den idén du har. Man ska dock inte känna att man inte har åstadkommit något för att man själv aldrig gjort en prototyp.